Voeding

Borstvoeding is een heel natuurlijk gevolg van de zwangerschap, in die zwangerschap hebben de borsten zich al voorbereid op voeden, of je nu wel of niet borstvoeding gaat geven. Of je grote of kleine borsten hebt, in principe kun je altijd zelf voeden. Soms heb je in het begin wat opstart problemen. Soorten melk Als je denkt dat je borsten maar 1 soort melk maken zit je fout. De melk veranderd naarmate je kind ouder wordt… Het duurt een aantal dagen voordat de ‘echte’ melk op gang komt na de bevalling. Die eerste dagen maken je borsten het colostrum, een romige geelachtige melk, welke volzit met antistoffen zoals polio en griep, eiwitten en vetten…. Na deze periode worden borsten voller en veranderd de melk. De eerste paar minuten komt er een waterige melk welke de eerste dorst van het kind stilt. Sommige vrouwen denken dat ze geen goede melk hebben omdat deze melk er waterachtig blauw uitziet. Na een paar minuten zuigen komt er dan een dikkere melk….. Stuwing De meeste vrouwen krijgen na een paar dagen toch stuwing. Vaak rond dag 3-4. Je borsten worden zwaar en vol. Het begint vaak met een pijnlijk gevoel onder je oksels. Het kan een grieperig gevoel geven en soms doen je borsten erg zeer….. Stoppen borstvoeding Er komt een moment dat je zult willen stoppen met borstvoeding. Sommige vrouwen stoppen na een paar dagen, anderen pas als het kind al loopt en praat. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het is meestal wat vriendelijker voor je eigen lichaam en voor de baby om het rustig af te bouwen. De baby kan dan wennen aan de flesvoeding en je borsten kunnen ook afbouwen en jij krijgt niet zo’n last van stuwing…. Flesvoeding Ga je flesvoeding geven, houd er dan rekening mee dat je borsten wel gaan opstarten door het effect van de oxitocine piek tijdens de bevalling. Dit betekend dat je, in mindere mate, wel last krijgt van stuwing. Draag …

 

Bekkenbodem en sex

Bekkenbodem

Na de bevalling is het spierweefsel, bindweefsel en zenuwweefsel in je bekkenbodem spier beschadigd. Hierdoor heb je vaak nog een aantal weken een zwaar, dof gevoel rond je vagina.

Til niet te zwaar in de eerste weken na de bevalling zodat de bekkenbodem spier rust krijgt om te herstellen.

Heb je hechtingen:  laat tijdens het plassen lauwwarm water langs de hechting glijden met behulp van een maatbeker of bidon. Zo wordt de zure urine verdund en voelt plassen minder brandend aan. Onder de douche plassen kan ook.

De bekkenbodem spieren zijn tijdens de persfase uitgerekt, waardoor ze vlak na de bevalling moeilijker de plasbuis en de anus kunnen afsluiten, wat weer klachten kan geven als ….

Oefenen

Begin in je kraambed met bekkenbodem oefeningen. Ga rechtop op een houten stoel zitten of op een tafel. (zolang de ondergrond maar recht en hard is) Zorg dat je zo rechtop zit dat je op je vagina/schaamlippen zit.

Trek nu je bekkenbodem aan alsof je heel nodig moet plassen maar je moet het ophouden. Hard op je duim zuigen geeft hetzelfde effect. Het voelt alsof je iets omhoog komt, alsof je loskomt van de ondergrond. Als je meer ….

Sex

Houd goed in gedachte dat je baarmoedermond nog 2 weken nodig heeft om zich goed te sluiten van 10 naar 0 cm, en dat in die periode er een verhoogd risico is om een baarmoeder infectie op te lopen. Wil je in die eerste weken vrijen gebruik dan zeker een condoom.

Nadat de baby gaat doorslapen ….

Vruchtbaarheid

Het lichaam ziet een bevalling vaak als menstruatie, dus 2 weken na de bevalling kan er alweer een eisprong en innesteling plaatsvinden. Je vloeit nog uit de wond van de placenta, maar de rest van het baarmoederweefsel is weer klaar voor actie….

Relatie

Het kost veel stellen enkele maanden na de bevalling om opnieuw aan elkaar te wennen.…

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling

Buikademhaling

Deze ademhaling is goed te gebruiken tijdens de zwangerschap bij harde buiken en in het begin van de ontsluiting zolang het prettig is. Verder kan deze ademhaling gebruikt worden bij het opvangen van de naweeën.

Bij de buikademhaling ..

Snellere buikademhaling

…Vaak is een snelle ademhaling tijdens de zwangerschap helemaal niet fijn, maar straks als je weeën heel sterk en pijnlijk zijn, is een snelle ademhaling wel weer heel fijn en geeft het je een sterke focus.

Bij de inademing komt de buik zo ontspannen mogelijk naar voren en tijdens de hele uitademing gaat de buik weer terug en trek je de buikspieren…

Puffen of zuchten of hijgen

Je gebruikt deze ademhaling bij krachtige ontsluitingsweeën als de andere ademhalingen niet meer voldoen, als je persdrang hebt en je mag nog niet mee persen of tijdens de persfase als de verloskundige aangeeft dat je moet zuchten om te voorkomen dat je uitscheurt (bijv. wanneer het hoofdje geboren wordt)….

Persen

Zet het liefst de voeten stevig op de ondergrond. Hierdoor ontspannen je benen en ook je bekkenbodem en kan het kind er makkelijker door. Een verticale houding wordt door veel vrouwen als erg prettig ervaren. Op die manier ben je namelijk veel krachtiger dan als je plat op je rug ligt. Heb je veel last van rugweeën… Als je op de baarkruk zit of rechtop staat met iets gebogen knieën. Tijdens het persen kan het zijn dat de verloskundige je laat door hurken, zodat ook het bekken verder open gaat….

Perstechniek

–       adem uit terwijl je de wee op voelt komen
–       neem een goede hap lucht en zet dat vast (dus niet uitademen)
–       kijk naar waar de baby geboren wordt/ waar je heen perst
–       duw naar beneden met je middenrig en span je buikspieren aan