Bekkenbodem en sex

Bekkenbodem en sex

Bekkenbodem

Na de bevalling is het spierweefsel, bindweefsel en zenuwweefsel in je bekkenbodem spier beschadigd. Hierdoor heb je vaak nog een aantal weken een zwaar, dof gevoel rond je vagina.

Til niet te zwaar in de eerste weken na de bevalling zodat de bekkenbodem spier rust krijgt om te herstellen.

Heb je hechtingen:  laat tijdens het plassen lauwwarm water langs de hechting glijden met behulp van een maatbeker of bidon. Zo wordt de zure urine verdund en voelt plassen minder brandend aan. Onder de douche plassen kan ook.

De bekkenbodem spieren zijn tijdens de persfase uitgerekt, waardoor ze vlak na de bevalling moeilijker de plasbuis en de anus kunnen afsluiten, wat weer klachten kan geven als ….

Oefenen

Begin in je kraambed met bekkenbodem oefeningen. Ga rechtop op een houten stoel zitten of op een tafel. (zolang de ondergrond maar recht en hard is) Zorg dat je zo rechtop zit dat je op je vagina/schaamlippen zit.

Trek nu je bekkenbodem aan alsof je heel nodig moet plassen maar je moet het ophouden. Hard op je duim zuigen geeft hetzelfde effect. Het voelt alsof je iets omhoog komt, alsof je loskomt van de ondergrond. Als je meer ….

Sex

Houd goed in gedachte dat je baarmoedermond nog 2 weken nodig heeft om zich goed te sluiten van 10 naar 0 cm, en dat in die periode er een verhoogd risico is om een baarmoeder infectie op te lopen. Wil je in die eerste weken vrijen gebruik dan zeker een condoom.

Nadat de baby gaat doorslapen ….

Vruchtbaarheid

Het lichaam ziet een bevalling vaak als menstruatie, dus 2 weken na de bevalling kan er alweer een eisprong en innesteling plaatsvinden. Je vloeit nog uit de wond van de placenta, maar de rest van het baarmoederweefsel is weer klaar voor actie….

Relatie

Het kost veel stellen enkele maanden na de bevalling om opnieuw aan elkaar te wennen.…