Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling

Buikademhaling

Deze ademhaling is goed te gebruiken tijdens de zwangerschap bij harde buiken en in het begin van de ontsluiting zolang het prettig is. Verder kan deze ademhaling gebruikt worden bij het opvangen van de naweeën.

Bij de buikademhaling ..

Snellere buikademhaling

…Vaak is een snelle ademhaling tijdens de zwangerschap helemaal niet fijn, maar straks als je weeën heel sterk en pijnlijk zijn, is een snelle ademhaling wel weer heel fijn en geeft het je een sterke focus.

Bij de inademing komt de buik zo ontspannen mogelijk naar voren en tijdens de hele uitademing gaat de buik weer terug en trek je de buikspieren…

Puffen of zuchten of hijgen

Je gebruikt deze ademhaling bij krachtige ontsluitingsweeën als de andere ademhalingen niet meer voldoen, als je persdrang hebt en je mag nog niet mee persen of tijdens de persfase als de verloskundige aangeeft dat je moet zuchten om te voorkomen dat je uitscheurt (bijv. wanneer het hoofdje geboren wordt)….

Persen

Zet het liefst de voeten stevig op de ondergrond. Hierdoor ontspannen je benen en ook je bekkenbodem en kan het kind er makkelijker door. Een verticale houding wordt door veel vrouwen als erg prettig ervaren. Op die manier ben je namelijk veel krachtiger dan als je plat op je rug ligt. Heb je veel last van rugweeën… Als je op de baarkruk zit of rechtop staat met iets gebogen knieën. Tijdens het persen kan het zijn dat de verloskundige je laat door hurken, zodat ook het bekken verder open gaat….

Perstechniek

–       adem uit terwijl je de wee op voelt komen
–       neem een goede hap lucht en zet dat vast (dus niet uitademen)
–       kijk naar waar de baby geboren wordt/ waar je heen perst
–       duw naar beneden met je middenrig en span je buikspieren aan