De Ontsluiting

De Ontsluiting

Hieronder een kort overzicht van de fases tijdens je ontsluiting, tijdens de online zwangerschapscursus zal ik hier meer uitleg over geven, zoals wanneer de verloskundige komt en wanneer je medische pijnbestrijding kunt gebruiken.

Strippen

Als de baarmoeder uitgang zacht is, en iets open, kan de verloskundige, via de vagina, soms met 1 vinger iets in de baarmoeder uitgang. Door rond te draaien maakt ze de vliezen los van de onderste rand van de baarmoeder. Hierdoor kan de bevalling beginnen.

De ontsluiting kan bij het eerste kind tussen de 6 en 14 uur duren.

De ontsluiting bestaat uit 3 fases:

Fase 1: De ontsluiting tussen 0-4 cm.

De weeën in deze fase van de ontsluiting zijn nog niet zo sterk en kunnen af en toe wat onregelmatig zijn. Als het aan het eind van de avond of ‘s nachts begint, probeer dan nog wat te slapen. Vaak lukt dit nog wel tussen de weeën door. Je hebt nog een hele weg te gaan, dus spaar je krachten.

Fase 2:De ontsluiting tussen 4-7 cm.

De weeën zetten nu goed door. Ze duren langer, worden sterker en de pauzes worden korter. Bij 5-6 cm worden veel vrouwen misselijk. In deze fase is het het beste om in beweging te blijven en de zwaartekracht mee te laten werken. Kijk maar wat je zelf het prettigste vind. Vergeet ook niet te eten en te drinken (niet te veel) omdat je anders misschien flauw valt, of uitgedroogd bent. Daardoor wordt je zwakker.

Fase 3: De ontsluiting tussen 7-10 cm.

De derde fase is vaak het moeilijkst, de weeën zijn op hun sterkst. Soms krijg je dan al persdrang, maar mag je nog niet meepersen. Zucht de weeën weg of verander van houding, bv elleboog en knieën, om druk van baarmoeder uitgang te halen. Op een krukje onder de douche gaan zitten is vaak heel fijn, omdat de warmte je omhult en ontspant. Hierdoor ga je sneller door deze fase.