Longen: Worden door groei van kind in elkaar gedrukt en door toename van (reserve)hoeveelheid bloed, en toenemende vraag van de bay, raakt je lichaam uit balans. Sneller buiten adem zijn en oppervlakkiger ademen is normaal in de laatste fase van de zwangerschap.
Maag: De maag wordt in elkaar gedrukt door het kind. Hierdoor ga je steeds minder eten naarmate de zwangerschap vordert, maar je hebt wel sneller weer honger omdat deze verkleinde maag eerder leeg is. Regelmatig kleinere hoeveelheden eten werkt vaak beter om niet een opgeblazen gevoel te krijgen en het werkt ook om maagzuur branden te voorkomen. Eet in dit laatste geval ook niet meer te kruidig of veel citrusvruchten, dit prikkelt de aanmaak van maagzuur.
Veranderingen in blaas / darmen hierdoor: Het hormoon progesteron zorgt voor de verweking van spieren en pezen. Hierdoor wordt de werking van de kringspieren rond je darmen en blaas minder goed. Voor je blaas verklaard dit het vaker moeten plassen. De darmen komen meer en meer in de verdrukking, waardoor hun functie soms verstoord kan worden. Door de hormonen vertraagt de werking nog eens en dit samen kan lijden tot obstipatie. Zorg dat je vezelrijk blijft eten en minimaal 1.5 liter vocht per dag drinkt. Op hele warme dagen het liefst 2 liter of meer. De sluitspier van je darmen versoepelt ook, waardoor je meer windjes gaat laten.
Groei baarmoeder: Je baarmoeder ligt achter je blaas en voor je darmen onder in je bekken. Hij is iets maar voren gekanteld, en richt zich tijdens de zwangerschap op. De baarmoederbodem zit eigenlijk bovenin, en dit is wat de verloskundige voelt, om te bepalen of je kind goed groeit. De vliezen bestaan uit 2 vliezen welke dicht tegen elkaar zitten, je ziet geen ruimte ertussen. Daarom heet het haakje waarmee ze de vliezen breken ook wel amnion haak. Deze zijn weer gevuld met vruchtwater waarin het kind ronddobbert. Naarmate het kind groeit, neemt het vruchtwater ook toe, en rekken de vliezen mee. Het kind zit dus in een waterballon in je baarmoeder. Ook al zou je op en neer springen, op je buik drukken of vrijen, het kind merkt weinig. Je kunt wel harde buiken krijgen doordat je baarmoeder protesteert. Bij een harde buik wordt je kind heel stevig omhelst, maar het doet de baby geen pijn.
Placenta functie: De placenta verdedigt de baby tegen schadelijke stoffen. Drugs, nicotine, alcohol en medicijnen komen echter wel door deze natuurlijke barrière, en kunnen dus ook invloed uitoefening op de ontwikkeling van de baby. De placenta maakt ook hormonen aan welke ervoor zorgen dat de innesteling goed verloopt, en dat het lichaam van de moeder de baby niet afstoot. Het kind is namelijk lichaamsvreemd voor de moeder en zou normaal afgestoten worden. De placenta wordt aan de kant van de baby bedekt met vliezen welke ook om de baby zitten. Deze voelen fluweelachtig aan. Als jullie dit zouden willen voelen, moet je dit even vragen aan je verloskundige. Deze vliezen zorgen samen met de placenta voor de aanmaak en zuivering van het vruchtwater.