Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is een heel natuurlijk gevolg van de zwangerschap, in die zwangerschap hebben de borsten zich al voorbereid op voeden, of je nu wel of niet borstvoeding gaat geven. Of je grote of kleine borsten hebt, in principe kun je altijd zelf voeden. Soms heb je in het begin wat start problemen. Na bepaalde borstoperaties of bij medicijngebruik kan flesvoeding een betere keuze zijn.

Tijdens de online zwangerschapscursus geef ik hier meer informatie over, o.a. ook hoe je hormonen en gemoedstoestand de melkproductie erg kunnen beïnvloeden. Ook geef ik veel uitleg over wat je moet doen als je besloten hebt om flesvoeding te geven. Je hoofd heeft dit besloten, maar je borstmelk komt wel op gang. Hoe kun je dat tegenhouden?

Soorten melk

De melk verandert naarmate je kind ouder wordt, en gedurende de dag en nacht zijn er zelfs verschillen. Je borsten passen zich volledig aan aan je kind. Het duurt een aantal dagen voordat de ‘echte’ melk op gang komt na de bevalling. Die eerste dagen maken je borsten het colostrum, een romige geelachtige melk, welke volzit met antistoffen zoals poli en griep, eiwitten en vetten.

Deze zorgt ervoor dat je baby beter kan poepen, omdat die eerste poep behoorlijk taai is. Wees niet bezorgd als er maar een klein beetje per voeding komt. Het duurt ongeveer 3-6 dagen voordat de melk verandert.

Na deze periode worden borsten voller en verandert de melk. De eerste paar minuten komt er een waterige melk(werd vroeger voormelk genoemd) welke de eerste dorst van het kind stilt. Sommige vrouwen denken dat ze geen goede melk hebben omdat deze melk er waterachtig blauw uitziet. Na een paar minuten zuigen komt er dan een dikkere melk(werd vroeger achtermelk genoemd). Deze melk is wit en romig en de hoofdmaaltijd van het kind. Daarom krijg je ook een opbouwschema van de kraamverzorgster.