Bekijk de veel gestelde vragen

Wanneer is de beste periode in de zwangerschap om de cursus te volgen?

Het beste is om de complete cursus vanaf 28 weken zwangerschap te volgen. Je hebt dan nog tijd genoeg om te oefenen en alle informatie in je op te nemen. Eerder is niet aan te raden, omdat door het vaak verminderde geheugen van een zwangere je anders veel informatie weer vergeet. Volg je de herhalingscursus of de geplande keizersnede cursus, dan kun je die het beste vanaf 34-35 weken volgen.

Na inloggen kom ik op een onderhoudsscherm terecht. Wat nu?

Waarschijnlijk heb je last van de cookies. Log rechtsboven uit, ruim eerst de cookies in je computer op en log dan opnieuw in.

Ik weet mijn wachtwoord niet meer, wat nu?

Na de betaling van de cursus heb je een mail ontvangen waarin je het wachtwoord kunt instellen. Deze mail zit soms in je Spam box. Met deze mail kun je inloggen en vervolgens het wachtwoord aanpassen naar believen. Als je het wachtwoord al hebt aangepast, heb je dit nieuwe wachtwoord ook in een mail ontvangen.

Ik zie dat er een blok is voor een geplande keizersnede. Volgens mijn verloskundige kan ik normaal bevallen. Moet ik die film over een geplande keizersnede misschien toch bekijken?

In de complete cursus wordt de acute keizersnede behandeld. Acuut betekend dat hier tijdens je bevalling door de gynaecoloog toe worden besloten. Bij een geplande keizersnede weet je dit al een tijdje van tevoren en hoef je dus niets te leren over ontsluiting of persfase en is je herstel ook anders. Daarom is er een apart blok voor gemaakt.

Bij mijn eerste kind ben ik via een keizersnede bevallen. Welke cursus is dan geschikt voor mij?

Als het de eerste keer een de keizersnede werd door de verkeerde ligging van de baby of van de placenta, dan is een natuurlijke bevalling bij een volgend kind prima mogelijk. Ben je de eerste keer tot volledige ontsluiting gekomen of kreeg je in je persfase nog een keizersnede, dan kun je nu vanaf dat punt de cursus volgen. Dat stuk is namelijk onbekend terrein voor jou omdat de eerste keer eindigde in een keizersnede.

Had je de eerste keer vrij vroeg in je bevalling een keizersnede dan is het aan te raden om de complete cursus te volgen, omdat je lijf zal reageren zoals bij een eerste natuurlijke bevalling.

Mijn eerste kind heb ik 6 jaar geleden gekregen. Is de herhalingscursus dan goed voor mij of toch de complete?

De natuur werkt zo dat je langzamerhand vergeet hoe je bevalling ging. Kun je je nog weinig herinneren van de vorige bevalling, dan is het raadzaam de complete cursus te volgen. Weet je alles nog goed, dan volstaat de herhalingscursus.

Krijg ik door het deelnemen aan de weekendcursus met mijn partner evenveel informatie als via de digitale cursus?

Tijdens de weekendcursus wordt dezelfde stof behandeld als in de digitale cursus, de ademhalingen worden meerdere malen samen geoefend en er is veel ruimte voor vragen stellen.

ik heb het eerste blok gevolgd, maar wil nu toch de hele cursus volgen. Kan ik nog overstappen naar het complete cursus pakket met een gedeeltelijke bijbetaling?

Nee, dat is niet meer mogelijk. Het systeem werkt zo dat je van tevoren je keuze moet maken. Of de complete cursus vanaf het begin, of je koopt blok voor blok.

Wordt de cursus vergoed door mijn verzekering?

Zwangerschapscursussen worden niet meer vergoed vanuit je basisverzekering. Wel bieden sommige zorgverzekeraars dekking in de aanvullende verzekering. Maar vaak zijn daar ook daar weer veel voorwaarden aan verbonden. Om teleurstelling te voorkomen, controleer eerst hoe je verzekerd bent.

Bekijk ook onderstaande filmpjes met antwoorden!